NAJLEPSZA faszerowana PAPRYKA

To idealne danie na rodzinny obiad. Nie dość, że pięknie prezentuje się na stole, to jest po prostu przepyszna i zazwyczaj wystarcza na 2 dni! A takie obiady lubię najbardziej. Farsz do papryk jest dopracowany w każdym szczególe. Ma idealny balans wszystkich smaków, w tym tak rzadko osiągalny w kuchni roślinnej umami. Jest mokry, wyrazisty, idealnie słony, podbity tymiankową nutą! A najlepsze w tym farszu jest to, że jest na tyle uniwersalny, że można zrobić z niego pasztet, kotlety lub po prostu nadziać nim inne warzywo. To co? Do kuchni farsz! To znaczy marsz.
#

SKŁADNIKI:

NA 10 PORCJI
  • 5 czerwonych papryk
  • 250 g ryżu lub kaszy jaglanej lub pół na pół
  • 1 cebula (200 g)
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g pieczarek
  • 10 dużych suszonych pomidorów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duży liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 ziele angielskie mielone w moździerzu lub 3 całe
  • 1 łyżeczka czarnego, świeżo mielonego pieprzu ¼-½
  • łyżeczki papryki ostrej*
  • 2 łyżki płatków drożdżowych

JAK ZROBIĆ?

  • 1. Papryki umyj dokładnie i, nie usuwając gałązek, przekrój je wzdłuż na pół. Wytnij gniazda nasienne, wciąż pozostawiając zielone gałązki.
  • 2. Ryż lub kaszę umieść w garnku i gotuj z 1 łyżeczką soli w proporcjach 1:2 (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody).
  • 3. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na patelni.
  • 4. Dodaj do cebuli 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę soli i 1 ziele angielskie zmielone w moździerzu. Jeśli nie masz moździerza, wrzuć 3 całe ziela angielskie na patelnię. Smaż cebulę, aż osiągnie złoty kolor i będzie całkowicie miękka.
  • 5. Pieczarek nie obieraj, ale umyj i osusz dokładnie na bawełnianej ściereczce lub sitku, tak, by nie przenosić nadmiaru wody na patelnię. Następnie umieść je w blenderze kielichowym w jednej lub kilku pareach, w zależności od wielkości kielicha i na średnich obrotach zmiksuj je na wiórki. Ważne, aby nie wyszła z tego papka. Jeśli nie masz odpowiedniego blendera, możesz je zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.
  • 6. Dodaj pieczarki do cebuli na patelni. Wsyp teraz pozostałe 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i ¼ łyżeczki ostrej papryki i smaż na wysokiej temperaturze co jakiś czas mieszając, aż pieczarki zbrązowieją, a nadmiar płynu odparuje. Pieczarki nie mogą pływać w wodzie.
  • 7. Suszone pomidory zmiksuj blenderem ręcznym na pastę i dodaj do pieczarek razem z 2 łyżkami płatków drożdżowych.
  • 8. Dodaj ugotowany ryż (lub kaszę) i dokładnie połącz składniki.
  • 9. Przygotowane wcześniej papryki nadziewaj farszem i układaj jedna obok drugiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 10. Papryki włóż do rozgrzanego piekarnika do 180°C, w trybie góra-dół, piecz przez około 30 minut.
  • 11. Podawaj z sosem pomidorowym, pieczonymi ziemniakami i surówką lub po prostu z sosem i surowymi dodatkami w postaci warzyw czy sałaty. Przepis na sos znajdziesz w przepisie na pulpeciki z nerkowców. (odnośnik do przepisu).

WSKAZÓWKI:

  • 1. Tym farszem możesz nadziać również inne warzywa, np. cukinię podłużną i okrągłą, kalarepkę, a nawet pomidory.
  • 2. Sam farsz nadaje się również idealnie jako pasztet czy kotlety. Jeśli chcesz upiec go jako dodatek do kanapek, dodaj o ½ łyżeczki mniej soli, zmiksuj całość na gładką masę i umieść ją w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Piecz przez 40 minut w 180°C, w trybie góra-dół. Jeśli chcesz zrobić kotlety, zmiksuj farsz nieco, ale niezupełnie (nie ma być to gładka masa). Odstaw farsz na 20 minut, żeby trochę stężał. Jeśli trzeba, dodaj 1-2 łyżki mąki lub 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego. Ulep kotlety i piecz je przez około 30-40 minut w piekarniku rozgranym do 180°C, w trybie góra-dół.
  • *Ilość zależy od tego, jaki rodzaj przyprawy masz w domu. Dopasuj ostrość do jej odmiany oraz indywidualnych upodobań smakowych. Reszta składników nie wyostrzy dania, dlatego polecam dodać odrobinę chili dla pełni smaku.

Skorzystałeś z tego przepisu?

Podziel się zdjęciami na Instagramie oznaczając je @oh.meal oraz #oh.meal Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni!

MOŻE CI RÓWNIEŻ ZASMAKOWAĆ

E-book „Proste, szybkie, pyszne.”

84 przepisy wegańskie, bezglutenowe i bez cukru.
karta produktowa
Przygotowałam ten zbiór przepisów, by Cię zainspirować i podzielić się moimi ulubionymi smakami. Stworzyłam go przede wszystkim, by pokazać, że kuchnia roślinna jest prosta, szybka i pyszna! Wszystkie przepisy, które tu znajdziesz są 100% roślinne, bezglutenowe i bez cukru. Wiele dań jest przyjaznych alergikom i spełnia zasady diety przeciwzapalnej. Zapraszam do wspólnego gotowania!