NAJLEPSZA faszerowana PAPRYKA
To idealne danie na rodzinny obiad. Nie dość, że pięknie prezentuje się na stole, to jest po prostu przepyszna
i zazwyczaj wystarcza na 2 dni! A takie obiady lubię najbardziej. Farsz do papryk jest dopracowany w każdym szczególe. Ma idealny balans wszystkich smaków, w tym tak rzadko osiągalny w kuchni roślinnej umami.
Jest mokry, wyrazisty, idealnie słony, podbity tymiankową nutą! A najlepsze w tym farszu jest to, że jest na tyle uniwersalny, że można zrobić z niego pasztet, kotlety lub po prostu nadziać nim inne warzywo.
To co? Do kuchni farsz! To znaczy marsz.

SKŁADNIKI:
NA
10 PORCJI
- 5 czerwonych papryk
- 250 g ryżu lub kaszy jaglanej lub pół na pół
- 1 cebula (200 g)
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 500 g pieczarek
- 10 dużych suszonych pomidorów
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duży liść laurowy
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 łyżeczki soli
- 1 ziele angielskie mielone w moździerzu lub 3 całe
- 1 łyżeczka czarnego, świeżo mielonego pieprzu ¼-½
- łyżeczki papryki ostrej*
- 2 łyżki płatków drożdżowych
JAK ZROBIĆ?
- 1. Papryki umyj dokładnie i, nie usuwając gałązek, przekrój je wzdłuż na pół. Wytnij gniazda nasienne, wciąż pozostawiając zielone gałązki.
- 2. Ryż lub kaszę umieść w garnku i gotuj z 1 łyżeczką soli w proporcjach 1:2 (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody).
- 3. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na patelni.
- 4. Dodaj do cebuli 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę soli i 1 ziele angielskie zmielone w moździerzu. Jeśli nie masz moździerza, wrzuć 3 całe ziela angielskie na patelnię. Smaż cebulę, aż osiągnie złoty kolor i będzie całkowicie miękka.
- 5. Pieczarek nie obieraj, ale umyj i osusz dokładnie na bawełnianej ściereczce lub sitku, tak, by nie przenosić nadmiaru wody na patelnię. Następnie umieść je w blenderze kielichowym w jednej lub kilku pareach, w zależności od wielkości kielicha i na średnich obrotach zmiksuj je na wiórki. Ważne, aby nie wyszła z tego papka. Jeśli nie masz odpowiedniego blendera, możesz je zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.
- 6. Dodaj pieczarki do cebuli na patelni. Wsyp teraz pozostałe 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i ¼ łyżeczki ostrej papryki i smaż na wysokiej temperaturze co jakiś czas mieszając, aż pieczarki zbrązowieją, a nadmiar płynu odparuje. Pieczarki nie mogą pływać w wodzie.
- 7. Suszone pomidory zmiksuj blenderem ręcznym na pastę i dodaj do pieczarek razem z 2 łyżkami płatków drożdżowych.
- 8. Dodaj ugotowany ryż (lub kaszę) i dokładnie połącz składniki.
- 9. Przygotowane wcześniej papryki nadziewaj farszem i układaj jedna obok drugiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- 10. Papryki włóż do rozgrzanego piekarnika do 180°C, w trybie góra-dół, piecz przez około 30 minut.
- 11. Podawaj z sosem pomidorowym, pieczonymi ziemniakami i surówką lub po prostu z sosem i surowymi dodatkami w postaci warzyw czy sałaty. Przepis na sos znajdziesz w przepisie na pulpeciki z nerkowców. (odnośnik do przepisu).
WSKAZÓWKI:
- 1. Tym farszem możesz nadziać również inne warzywa, np. cukinię podłużną i okrągłą, kalarepkę, a nawet pomidory.
- 2. Sam farsz nadaje się również idealnie jako pasztet czy kotlety. Jeśli chcesz upiec go jako dodatek do kanapek, dodaj o ½ łyżeczki mniej soli, zmiksuj całość na gładką masę i umieść ją w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Piecz przez 40 minut w 180°C, w trybie góra-dół. Jeśli chcesz zrobić kotlety, zmiksuj farsz nieco, ale niezupełnie (nie ma być to gładka masa). Odstaw farsz na 20 minut, żeby trochę stężał. Jeśli trzeba, dodaj 1-2 łyżki mąki lub 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego. Ulep kotlety i piecz je przez około 30-40 minut w piekarniku rozgranym do 180°C, w trybie góra-dół.
- *Ilość zależy od tego, jaki rodzaj przyprawy masz w domu. Dopasuj ostrość do jej odmiany oraz indywidualnych upodobań smakowych. Reszta składników nie wyostrzy dania, dlatego polecam dodać odrobinę chili dla pełni smaku.
Skorzystałeś z tego przepisu?
Podziel się zdjęciami na Instagramie oznaczając je @oh.meal oraz #oh.meal Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni!
MOŻE CI RÓWNIEŻ ZASMAKOWAĆ
E-book „Proste, szybkie, pyszne.”
84 przepisy wegańskie, bezglutenowe i bez cukru.

Przygotowałam ten zbiór przepisów, by Cię zainspirować i podzielić się moimi ulubionymi smakami. Stworzyłam go przede wszystkim, by pokazać, że kuchnia roślinna jest prosta, szybka i pyszna! Wszystkie przepisy, które tu znajdziesz
są 100% roślinne, bezglutenowe i bez cukru. Wiele dań jest przyjaznych alergikom i spełnia zasady diety przeciwzapalnej.
Zapraszam do wspólnego gotowania!