Cześć,DZIEŃ
DOBRY!

Cześć,DZIEŃ
DOBRY!
Nazywam się ŻANETA RZEZIŃSKA.
Jestem dietetykiem, fitoterapeutą oraz twórczynią przepisów kuchni roślinnej.

1.
Od urodzenia jestem alergikiem pokarmowym. Przez lata byłam pod opieką lekarzy.
Na restrykcyjnych dietach eliminacyjnych, wykluczających wiele podstawowych produktów. Jako dziecko znałam fizjologię układu pokarmowego. Wiedziałam jak działają narządy, ale niestety również jak bolą. (Całą moją historię przeczytasz w artykule „Alergia pokarmowa, klątwa, czy magia możliwości?”.) Dodatkowo już jako dziecko pasjonowałam się wszystkim, co związane ze zdrowiem, dietą i gotowaniem. Moje ukochane zabawy kręciły się w kuchni. Pamietam, że pierwsze ziemniaki gotowałam praktycznie bez wody, a swoimi eksperymentami karmiłam rodzinę. Ostatecznie z sukcesami ;).

2.
Ograniczenia jakich przez lata doświadczyłam nauczyły mnie kreatywnie myśleć o gotowaniu
Nie mogąc jeść wielu ukochanych dań, nauczyłam się je odtwarzać, używając innych, dostępnych dla mnie składników. Dziś mogę jeść już większość produktów. Jednak doświadczenie z tych lat nauczyło mnie patrzeć na proces gotowania i na żywienie bardzo twórczo i nieszablonowo. Tym dzielę się z innymi.

3.
Wychowałam się w domu wegetariańskim.
W naszym domu panowała głównie dieta wegetariańska, a wraz z nią wysoka świadomość
w kwestiach zdrowia i żywienia. Już 25 lat temu jadałam hummus na śniadanie i gulasz z soczewicy na obiad. Dlatego poruszanie się w kuchni roślinnej jest dla mnie tak naturalne i intuicyjne.

4.
Kocham karmić ludzi i tworzyć receptury!
Gotowanie to dla mnie proces niezwykle twórczy. Uwielbiam każdy jego element - aromaty, kolory, tekstury, niuanse i drobiazgi. Nie przestaje mnie zachwycać ile możliwości dają warzywa, owoce, ziarna, pestki, orzechy. W efekcie powstaje danie, które nie tylko karmi zmysły, swoim smakiem, zapachem i kolorem, ale odżywia nasze ciało. Buduje je i wzmacnia na poziomie najmniejszej komórki. Dodatkowo jedzenie to tak ważny element codziennego życia w społeczności. To w końcu przy posiłkach często dzieje się to, co najpiękniejsze, w rodzinach i relacjach. Dlatego kocham karmić ludzi i tworzyć receptury! Często zastanawiam się komu i w jakich chwilach towarzyszą moje dania.

5.
Dziś jestem mamą dwóch chłopców. Obaj są również alergikami.
Dbam o ich rozwój na wielu płaszczyznach, a zdrowie jest jedną z tych najważniejszych. Przykładam wagę do tego co jedzą i jakie mamy nawyki żywieniowe jako rodzina, ponieważ zdaję sobie sprawę, że dieta i styl życia są podstawowym elementem dobrej odporności. W czasie infekcji wspieram ich głównie naturalnymi metodami - ziołami, suplementacją, odpowiednią dietą. Na blogu pokazuję.

6.
Mój Dziadek był uznanym fitoterapeutą.
Prowadził pacjentów chorujących na większość współczesnych chorób cywilizacyjnych. Dzięki niemu piję zioła codziennie od 2-go roku życia. Nasz dom był pełen suszonych ziół, intraktów i nalewek ziołowych. Podczas infekcji rodzice stosowali naturalne metody leczenia i wspierania naszego zdrowia. Ziołowe inhalacje, sauny, napary, okłady, kąpiele; zioła do jedzenia, na skórę i włosy. Jest mi to bliskie od kiedy pamiętam.

7.
Od 2 lat prowadzę swój własny gabinet jako dietetyk fitoterapeuta.
Lata temu postanowiłam sama pójść tą drogą. Obecnie kończę studia z dietetyki klinicznej oraz jestem w trakcie certyfikacji zawodowej z fitoterapii i zielarstwa. Od 2 lat prowadzę swój własny gabinet jako dietetyk fitoterapeuta. Specjalizuję się głównie w chorobach
i dolegliwościach układu pokarmowego - choroby zapalne jelit, SIBO, dysbioza jelitowa, refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka i dwunastnicy, jelito drażliwe. Nieustannie poszerzam swoje kompetencje uczestnicząc w szkoleniach i kursach specjalistycznych. Często pracuję ze specjalistami innych dziedzin medycyny - gastroenterologami, endokrynologami, psychiatrami, osteopatami, fizjoterapeutami.


8.
Oh.meal to połączenie wszystkiego, co robię zawodowo. To powrót do korzeni i czerpanie tego, co najlepsze z roślin.
Z ich smaków, aromatów, właściwości odżywczych i leczniczych. Na blogu znajdziesz tu #prosteszybkie przepisy kuchni roślinnej - wegańskie i wegetariańskie. Przeczytasz tu artykuły i porady
na temat zdrowego stylu życia, diety i zastosowania ziół na codzień. W sklepie znajdują się tematyczne ebooki kulinarne z przepisaminowymi i innymi od tych, które można znaleźć na blogu. Możesz też zamówić dla siebie indywidualną recepturę ziołową dopasowaną do potrzeb Twojego organizmu, opracowaną na podstawie szczegółowego wywiadu oraz spotkania online ze mną.